Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój szybki sposób na pyszny dżem z cukinii. Ostatnio nie mam weny do pracowitych przepisów. Cukinii nie obieram, nie trę i wykorzystuję w całości.
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 138
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 74
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 141
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 138
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 74
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 141
Składniki
Cukinię opłukać, odciąć końce, pokroić w drobną kostkę. Do szerokiego saganka włożyć cukinię, zalać wodą, gotować 30 minut pod przykryciem i na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Potem dodać oba cukry i dalej dusić około 40-60 minut do miękkości. Pod koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Saganek zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać, delikatnie przestudzić i zmiksować.
Po zmiksowaniu doprawić do smaku sokiem z cytryny i przełożyć do wyparzonych słoiczków, obrócić. Taki dżem po przestygnięciu przechowywany w lodówce wytrzyma kilka, kilkanaście dni.