Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6715

Dodano:

Odsłon: 1969

Mój szybki sposób na pyszny dżem z cukinii. Ostatnio nie mam weny do pracowitych przepisów. Cukinii nie obieram, nie trę i wykorzystuję w całości.

Składniki

  • dosyć młoda cukinia zielona 1 kg
  • cukier biały 73 g
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • woda 25 ml
  • sok z cytryny 3-4 łyżki
  • galaretka kiwi ( 77 g )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię opłukać, odciąć końce, pokroić w drobną kostkę.
    Do szerokiego saganka włożyć cukinię, zalać wodą, gotować 30 minut pod przykryciem i na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
    Potem dodać oba cukry i dalej dusić około 40-60 minut do miękkości.
    Pod koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny.

  2. Saganek zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać, delikatnie przestudzić i zmiksować.

  3. Po zmiksowaniu doprawić do smaku sokiem z cytryny i przełożyć do wyparzonych słoiczków, obrócić.
    Taki dżem po przestygnięciu przechowywany w lodówce wytrzyma kilka, kilkanaście dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 19 czerwca Elu pysznie u Ciebie. Kiedyś też robiłam, bo cukinie nieraz nam obrodziły.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń