Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z czarnej porzeczki.

Dżem z czarnej porzeczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 5456

Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.



  2. Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.

  3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.

  4. Smacznego życzę.



    Rady:
    Dżem gotowałam godzinę.
    Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 10 lipca Domowy dżem nie tylko najlepszy. Daje też dużo satysfakcji ze swojej pracy. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń