Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z czereśni

Dżem z czereśni

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 4660

Dodano:

Odsłon: 3159

Dżem jest smaczny, delikatny i odpowiednio słodki.

Składniki

  • 5 kilogramów wypestkowanych czereśni
  • 1 kg. cukru
  • 2 żelfixy 2:1
  • 3 łyżeczki agaru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wypestkowane czereśnie należy wsypać do miski, zasypać cukrem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 10 godzin. Miskę przykryć ścierką. Po tym czasie przełożyć je do dużego gara. Podgrzewać, aż puszczą sok i zmiękną. Wsypać żelfixy i agar. Gotować jeszcze ok. pięć minut na małym ogniu, mieszając.
    Gorący dżem przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić i położyć do góry dnem.



    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 17 czerwca Świetny pomysł. Nie próbowałam nigdy takiego dżemu, a można go zrobić wcześniej niż wiśniowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń