Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z moreli

Przepis dnia 2015-08-08
Dżem z moreli

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 994

Dodano:

Odsłon: 18697

Sezon na morele w pełni, a dżem z dojrzałych i soczystych moreli wyśmienicie smakuje ze świeżymi bułeczkami i masełkiem

Składniki

  • 3 kg moreli
  • 1 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Morele dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok dodajemy cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Gdy robimy zapasy na zimę słoiki z dżemem należy zapasteryzować.
    Smacznego!!!

    Więcej smacznych przepisów znajdziesz na blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jutrzenka 07 sierpnia 2015 po co przepuszczać przez maszynkę? na noc wypestkowane owoce zasypać cukrem i zostawić, rano zlać część soku, który odpuszczą przez noc owoce zagotować i wlać do słoików, będzie syrop do rozrzedzania wodą dla dzieci, owoce zagotować i zblendować, pogotować aby woda odparowała ok 2-3h na małym ogniu, dać 1 opakowanie kwasku cytrynowego, sprawdzony przepis i marmoladka uwielbiana przez wszystkich..jak będziecie gotować 2 dni to owoce stracą kolor, będą brązowe a po 2-3h kolor jest naturalny jak owoce.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolwicz 05 sierpnia 2015 Jak długo pasteryzować taki dżem? Bo mnie az chętka naszła na niego Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń