Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 336

Witajcie w słonecznej Hiszpanii! - gdzie cudowne, malownicze krajobrazy przeplatają się ze wspaniałą kuchnią, bogatą w różnorodne smaki i aromaty. Dziś będzie słodko, nietypowo i zaskakująco. Więc dajcie się zainspirować i przygotujcie wspaniały dżem z ogórka z nutą pachnącej wanilii. Smak dżemu jest bardzo ciekawy, wyrafinowany i z pewnością Was zaskoczy. Na prawdę warto spróbować.

Składniki

  • 500 g zielonych ogórków długich
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wrzucamy ogórki i dodajemy cukier. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka i dodajemy do ogórków. Pozostałe laski wanilii również wrzucamy do rondelka. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń