Do góry

Dania główne Przepis na:

Dżem z owoców pigwy

Dżem z owoców pigwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 42

Smaczny pomysł na "Dżem z owoców pigwy"

Składniki

  • 2 do 2 i pół kg owoców pigwy
  • 4 szklanki cukru
  • cukier żelujący
  • np. żel-fix
  • 3 szklanki wody. Ponadto: cynamon
  • 2-4 opakowania cukru wanilinowego. 4 słodkie jabłka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ewentualnie:

  2. Owoce pigwy umyj i osusz. Następnie obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż pigwę do garnka, wsyp cukier i dolej wodę. Zagotuj na silnym ogniu, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 30-40 min.

  3. Po tym czasie przełóż pigwę na patelnię, dodaj starte jabłka, cynamon, cukier wanilinowy i smaż 15 minut. Pod koniec dodaj cukier żelujący i wymieszaj. Jeśli nie lubisz kwaśnego dżemu (a pigwa jest bardzo kwaśna), dodaj tyle cukru, ile uważasz za stosowne.

  4. Słoiki wcześniej umyj, wyparz, osusz. Do ciepłych słoików wkładaj gorący dżem, starannie zakręcaj. Pasteryzuj 15 min, po czym ustaw każdy słoik do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

  5. Do dżemu pigwowego, oprócz jabłek, możesz dodać inne owoce, np.: wiśnie, agrest lub pomarańcze. Słodkie przetwory z pigwy podawaj do gorącej herbaty lub do serów pleśniowych. Przetwory o mniejszej zawartości cukru, nieco bardziej kwaśne w smaku, doskonale pasują do smażonego lub pieczonego mięsa.

  6. (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń