Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 62

Dodano:

Odsłon: 642

pełen aromatów i smaków, zapewni niezapomniane doznania smakowe

Składniki

  • woda -2 szklanki
  • pigwy -2 kg
  • cukier - 3 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pigwy (u mnie jabłkowe) myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. W naczyniu w którym będziemy smażyć dżem zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy pokrojoną pigwę (ja dodaje stopniowo w trakcie krojenia, dzięki temu mam w dżemie całe kawałki owoców). Jak owoce się "rozpartolą" dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu kilkanaście minut. Ciepły dżem pakujemy do słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem lub dla pewności pasteryzujemy.
    A w zimie cieszymy się niepowtarzalnym smakiem zajadając na śniadanie bułeczkę czy tosta z tym oto dżemem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń