Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżemik poziomkowy"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 50
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 92
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 50
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 92
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Składniki
Poziomki opłukuję pod zimną wodą, odcedzam. Przekładam je do garnka, zasypuję cukrem oraz żelfiksem. Gotuję ok. 30 min na wolnym ogniu, aż poziomki zrobią się zupełnie miękkie. Na koniec miksuję je blenderem. Wtedy dżem ładniej wygląda.
Gorący przelewam do wyparzonych słoików. Natychmiast je zakręcam, ustawiam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
50 min • Porcja 220 kcal • Koszt słoiczka 1,20 zł • Na 4-5 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie