Do góry

Napoje Przepis na:

Dziecinnie prosty przepis na mleko kokosowe

Dziecinnie prosty przepis na mleko kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1441

Dodano:

Odsłon: 765

Kiedy mamy chęć albo potrzebę użycia mleka kokosowego, ale nie mamy w domu puszki, w prosty sposób możemy zrobić je sami. Dodatkowo mamy pewność, że nie ma w nim jakichś dziwnych substancji, zupełnie niepotrzebnych :) no i wychodzi znaczniej taniej, niż puszka w markecie ;)

Składniki

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 szklanki wody
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzewamy w garnku do temperatury około 75-85 stopni.
    Wiórki przesypujemy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Zalewamy je połową wody. Porządnie miksujemy, przynajmniej 2 minuty, dłużej też nie zaszkodzi. Zwracamy uwagę na blender, w razie potrzeby dajmy mu odpocząć :)

  2. Zmiksowane wiórki odciskamy na gęstym sicie. Robimy to porządnie, bo najlepszy smak jest blisko wiórków ;) odciskamy wiórki prawie do sucha. Odciśnięte jeszcze raz przekładamy do wysokiego naczynia i powtarzamy operację z blendowaniem i wyciskaniem.
    Jeśli chcemy, możemy użyć większej ilości wody i zrobić to jeszcze raz lub dwa, jednak ja uważam, że najlepsze mleko wychodzi z dwóch miksowań, potem jest już takie... no, takie cienkie i ble ;)
    I to by było na tyle.
    Przechowujemy w lodówce, tak do 48h.
    Smaczne, szybkie i pod ręką ;) no i ekonomiczne, w porównaniu do mleka kokosowego w sklepach ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń