Do góry

Dania główne Przepis na:

Dziki łosoś w curry z bulgurem i warzywami

Dziki łosoś w curry z bulgurem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 941 Ocena: 24464

Dodano:

Odsłon: 1842

Lubię jeść ryby za to, że są zdrowe, smaczne i pożywne. Łosoś to moja ulubiona rybka, a od niedawna sięgam po jego dziką odmianę, która jest o wiele smaczniejsza, a przede wszystkim zdrowsza. Dzisiaj zapraszam na dość finezyjne połączenie wyrazistych kawałków dzikiego łososia otulonych przyprawą curry oraz kaszy bulgur z warzywami. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 250 g dzikiego łososia
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 200 ml bulionu
  • przyprawa curry
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól do smaku
  • rozmaryn świeży (opcjonalnie)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łososia oczyszczamy, pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze kawałki (około 4 cm pasy). Każdy kawałek skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz curry i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na min. godzinę).

  2. Kaszę bulgur płuczemy, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę razem przesmażamy, podlewamy bulionem i dusimy do odpowiedniej miękkości. Na sam koniec do warzyw dodajemy ugotowany bulgur, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy opcjonalnie solą.

  3. Kawałki łososia smażymy z obu stron przez około 2 minuty z każdej strony. Podajemy je ułożone na kaszy bulgur z warzywami oraz dodatkiem świeżego rozmarynu.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń