Do góry

Przekąski Przepis na:

dziudki z kurczaka z żurawiną

dziudki z kurczaka z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8380

Dodano:

Odsłon: 1877

piersi kurczaka w mojej wersji smaczne i uwielbiane przez dzieci :)

Składniki

  • pierś z kurczaka ok 0.5 kilograma
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka carry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany
  • sos 4 łyżki majonezu kieleckiego lub innego ostrzejszego
  • 1 łyżka musztardy
  • żurawina suszona 100 g lub dżem z żurawiny słoiczek
  • cebulka perłowa marynowana słoiczek
  • papryka czerwona
  • ogórki konserwowe
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. piersi kurczaka kroimy na kawałeczki, jajko z obiema mąkami śmietaną carry i przyprawami mieszamy na jednolitą masę (jak na naleśniki tylko gęściejsze) do masy wkładamy kurczaka dobrze obtaczamy smażymy na oleju na rumiano

  2. sos żurawinę moczymy w gorącej wodzie ok 15 minut odlewamy wodę dodajemy majonez musztardę ucieramy blenderem na jednolity sos doprawiamy solą i pieprzem
    w każdy kawałek kurczaka wbijamy wykałaczkę z cebulką kawałkiem papryki i ogórka
    ja używam żurawiny suszonej bo ma bardziej wyrazisty smak chociaż kolor sosu nie jest zbyt czerwony można użyć dżemu z żurawiny wtedy bardziej będzie jedwabista konsystencja i kolor ale będzie bardziej rzadki sos SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń