Do góry

Desery Przepis na:

Efektowna galaretka z czerwonego wina

Efektowna galaretka z czerwonego wina

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Efektowna galaretka z czerwonego wina"

Składniki

  • 500 ml czerwonego wina (wytrawnego)
  • ok. 1/2 łyżeczki stewii w proszku
  • 2–3 łyżki żurawiny ze słoika
  • 1 pomarańcza
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka cynamonu + kora
  • 2–3 ziarna kardamonu
  • 3 łyżki żelatyny
  • garść owoców: malin, jeżyn, borówek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • 15 minut + czas odstawienia • dla 4 osób • cena 15 zł

  2. Wino wlej do rondelka. Żurawinę zmiksuj, dodaj do wina, posłodź. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj je do wina. Wrzuć też anyż, cynamon z korą oraz kardamon. Garnek postaw na małym ogniu. Kiedy wino się podgrzeje, wsyp żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia.

  3. Owoce rozłóż do salaterek/foremek, zalej je winem z żelatyną, po wystudzeniu wstaw do lodówki. Przed podaniem wyjmij z foremek, robiąc „babki” – deser będzie wyglądał bardzo efektownie.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń