Do góry

Desery Przepis na:

Efektowna kapusta faszerowana po francusku

Efektowna kapusta faszerowana po francusku

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 34

Wypróbowany przepis na "Efektowna kapusta faszerowana po francusku"

Składniki

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 90 g chleba
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pokrojone cebule
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 125 g pokrojonych grzybów
  • kilka garści posiekanego tymianku
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • sól i pieprz
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę, obficie posól. Wykrój głąb z kapusty. Oderwij liście. Mocno zwinięty rdzeń skrój na nadzienie. Wykrój grube żebra liści. Odłóż. Blanszuj liście kapusty przez 5–7 minut. Odlej i przelej lodowatą wodą, po czym odsącz i wysusz na ręczniku.Rozdrobnij chleb, zalej go mlekiem i odstaw, by zmiękł. Rozgrzej masło z oliwą na patelni i zeszklij cebulę wraz z szalotką. Dodaj czosnek, grzyby, skrojoną kapustę i tymianek. Gotuj 5 minut.

  2. Dolej mleko i gotuj, aż mleko wyparuje. Wmieszaj paprykę, obficie posól i popieprz. Dodaj całość do mięsa i wymieszaj widelcem. Ułóż na blacie ręcznik z dużym kawałkiem gazy. Zacznij nakładać farsz: duże liście zewnętrzne lekko na siebie nałóż ładną stroną na zewnątrz. Rozsmaruj warstwę nadzienia. Na nią połóż kolejne liście, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liści. Podnieść rogi gazy i uformuj całość w kształt głowy kapusty.

  3. Zawiąż u góry – tak przygotowany „pakunek” gotuj przez około 15 minut na parze (najlepiej na sitku). Jeśli chcesz, by danie było bardziej aromatyczne możesz do parzenia kapusty użyć bulionu. Ugotowaną tak kapustę pokrój na grube kliny – będą wyborne w towarzystwie młodych ziemniaków.

  4. • 40 minut • dla 4 osób • cena ok. 16 zł

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń