Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Efektowna rolada z jagodami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Składniki
Do przesianej mąki pszennej dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do białek wsyp sól, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Wystudź. Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno pod koniec dosypując cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wlej tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj. Dodaj jagody, delikatnie wymieszaj całość łyżką.
Ostudzoną roladę rozwiń i posmaruj tężejącym kremem śmietanowym. Zwiń i włóż do lodówki. Tuż przed podaniem wierzch rolady oprósz cukrem pudrem.
30 minut. Porcja: 160 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie