Do góry

Desery Przepis na:

Efektowna rozeta

Efektowna rozeta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Efektowna rozeta"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag twarogu
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia. Na po 5 dag migdałów
  • orzechów włoskich i laskowych
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 40 dag jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru. Ponadto: 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 30 proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki wsyp proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy, wy- mieszaj. Dodaj twaróg, żółtko mleko oraz olej. Zagnieć gładkie ciasto.

  2. Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Migdały oraz orzechy posiekaj. Dodaj starty marcepan, wymieszaj. Jabłka umyj, obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem, wymieszaj.

  3. Ciasto rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 40x40 cm. Rozłóż na nim jabłka, posyp mieszanką orzechowo-marcepanową. Zwiń formując roladę. Pokrój na 10 kawałków. Ułóż je, jeden obok drugiego tworząc rozetę w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzch ciasta posmaruj żółtkiem rozmąconym ze śmietanką.

  4. 80 minut. Porcja: 410 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń