Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Efektowny tort chałwowy"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 367
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 367
Składniki
Przesiane mąki wymieszaj z kakao. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. W następnej kolejności dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche , delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 160°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Jajka wbij do szklanej lub metalowej miski, wsyp cukier. Ubijaj mikserem w kąpieli wodnej aż masa podwoi objętość, stanie się puszysta i lekko zgęstnieje. Gdy przestygnie, dodawaj ją niewielkimi porcjami do masła, ubijając. Wlej likier lub kawę. Dodaj pokruszoną chałwę, ubijaj aż dobrze się połączą. Krem wstaw do lodówki, by stężał.
Pierwszy blat ciasta nasącz 1/3 kawy i posmaruj 1/3 kremu chałwowego. Przykryj drugim blatem, nasącz 1/3 kawy i posmaruj konfiturą wiśniową. Przykryj ostatnim blatem, nasącz pozostałą kawą. Na koniec wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem (część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nim wierzch tortu). Posyp cukrem pudrem. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 590 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie