Do góry

Desery Przepis na:

Eklerki

Eklerki

Autor: patesucree

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 9

Dodano: 27.02.2013

Odsłon: 1197

Eklerki to moje ulubione ciastka. Zawsze przerażało mnie zrobienie gotowanego ciasta, słyszałam że jest je bardzo ciężko wykonać. Całkiem niedawno się zdecydowałam i okazało się, że nie ma w tym żadnej trudności. Ten przepis nadaje się zarówno do eklerków jak i do ptysiów. Polecam wszystkim i zapraszam do spróbowania. Przepis pochodzi z bloga http://patesucree.wordpress.com/

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę z masłem i solą zagotować. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać. Zdjąć z ognia i od razu zasypać mąką. Dobrze wymieszać (ciasto powinno być jak plastelina). Wrócić z garnkiem na ogień i rozcierać ciasto płaską stroną łyżki aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić z kuchenki.

  2. Gdy masa nieco ostygnie, dodawać po jednym jajku. Ja po wbiciu każdego jajka najpierw przez chwilę miksuję masę (końcówką do ucierania) a następnie znowu drewnianą łyżką rozcieram. Ciasto po jakims czasie wraca do ładnej, bardziej zwartej konstystencji. Ilość jajek waha się w zalezności od ich wielkości. Po dodaniu 4 jajka nalezy zwrócić uwagę na gęstość masy – musimy pamiętać, że ciasto powinno w miare zachować kształt po uformowaniu na blaszce.

  3. Blache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować (w zalezności od tego, czy robimy ptysie czy eklery) albo “kulki” albo paski – wymiary mniej więcej 10x3cm. Można do tego użyć rękawa cukierniczego, albo zrobić to łyżką.

  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec 25-30 min.

  5. W tym czasie przygotować krem. Smietanke ubić na sztywno (można dodać ŚmietanFixu). Wciąż ubijając ( na wolnych obrotach miksera) dodać serek mascarpone. Gdy ładnie się połączą, dosłodzić do smaku.

  6. Upieczone eklery wystudzić a następnie przekroić na pół. Przełożyć kremem. Opcjonalnie polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń