Do góry

Desery Przepis na:

Eklerki kokosowo-wiśniowe

Eklerki kokosowo-wiśniowe

Autor: edytek

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 873

Dodano: 26.04.2010

Odsłon: 28381

Troszkę inne niz tradycyjne eklerki :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i mieszać energicznie podgrzewając na małym ogniu, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Po wystudzeniu ciasta wbijać kolejno jajka i rozcierać z ciastem( im więcej będziemy mieszać, tym lepiej ciasto wyrośnie). Blachę wysmarowac tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto wyciskać szprycką. Eklerki powinny być od siebie oddalone bo ciasto rośnie przy pieczeniu. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1/2 godz. (przez pierwsze 15 min. nie zaglądać bo ciasto opadnie). Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

  2. Mleko zagotować z cukrem i kokosem, ugotować bydyń dodając jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej do tego proszku budyniowego. Budyń ostudzić, utrzeć razem z masłem.

  3. Wystudzone eklerki przekroić na pół. Smarować dżemem i masą kokosową. Wierzch polać polewą, może być taka gotowa, ewentualnie można zrobić samemu. Przepis na moją polewę we wcześniejszych ciastach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń