Do góry

Desery Przepis na:

Eklerki toffi z borówkami

Eklerki toffi z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 153

Dodano:

Odsłon: 714

Pyszne eklerki z budyniowym nadzieniem - Szybki deser na dwa kęsy !

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 150 ml wody
  • 80 g masła
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 g mąki
  • 3 jajka
  • Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu toffi bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • Borówki amerykańskie
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.
    Doprowadzamy do wrzenia.
    2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka.
    3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy.
    4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka i napowietrzona.
    5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy podłużne ciastka na wyłożoną papierem.
    6. Pieczemy ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia.
    7. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy do wystygnięcia.
    8. W między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
    9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką)
    10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią.

    Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń