Do góry

Dania główne Przepis na:

Ekspresowa pizza z patelni

Ekspresowa pizza z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 477

Dodano:

Odsłon: 2715

Ekspresowa pizza z patelni – coś co nie raz potrafi uratować życie (głównie burczący brzuch) osobom zabieganym. Jej przyrządzenie jest dużo szybsze ponieważ nie robimy wcześniej rozczynu ze świeżych drożdży (używamy drożdży instant) oraz nie pieczemy jej w piekarniku. Ciasto jest fajnie chrupiące, oczywiście nie jest surowe w środku.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka plasterków szynki lub salami
  • 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • szczypta ziół prowansalskich, oregano
  • 5 dag mozzarelli
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.

    Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Z ciasta formujemy okrągły placek ( o średnicy patelni na której będzie on smażony) i układamy na patelni. Smażymy ok. 5-6 minut i przewracamy delikatnie na drugą stronę. Boki patelni podlewamy troszkę olejem, a na wierzch nakładamy przecier oraz pozostałe dodatki. Zmniejszamy trochę gaz, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń