Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe ciasto z dyni z dodatkiem jabłek i śliwek

Ekspresowe ciasto z dyni z dodatkiem jabłek i śliwek

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 500

I w końcu mamy weekend :) A jak weekend to obowiązkowo musi być jakieś ciacho. Tym razem trochę nietypowo, ponieważ jednym z głównych składników jest dynia. Nie zabraknie w nim również świeżych jabłek i śliwek. Dzięki nim ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zapraszam zatem na bardzo aromatyczne jesienne ciasto, które robi się ekspresowo. :)

Składniki

  • Dynia 2 szklanki startej dyni
  • Jabłka 3-4 szt.
  • Śliwki 6 szt.
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Cynamon 3 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Olej rzepakowy 1 szklanka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka i śliwki dokładnie umyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Śliwki również pokroić w kostkę.

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać olej, mąkę przesianą przez sitko, cynamon i sodę oczyszczoną. Całość ucierać za pomocą miksera.

    Gdy wszystkie składniki się połączą dodać przetartą dynie i pokrojone owoce, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

    Gotowe ciasto wlać do formy (ja użyłam silikonowej keksówki) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 70-80 min (albo do tzw. suchego patyczka).

  2. Po upieczeniu wyłożyć z formy.

  3. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  4. Smacznego !

  5. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń