Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe pierniczki

Desery

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 18105

Dodano: 21.04.2014

Odsłon: 1708

Przepis na szybkie przygotowanie smacznych i aromatycznych pierniczków.

Składniki

  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g miodu płynnego (akacjowego lub mniszkowego)
  • 100 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oszyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • PRZYPRAWY:
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goźdźików
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu, kardamonu i ziela angielskiego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
    Mąki wsypać do miseczki, wbić jajka, dodać roztopione masło, cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, miód i przyprawy. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.

  2. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków.

    Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 8 do 10 minut.

    Pierniczki po ostygnięciu udekorować ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, czekoladą lub lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń