Do góry

Dania główne Przepis na:

Ekspresowe pierożki z ciasta francuskiego

Ekspresowe pierożki z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1327

Dodano:

Odsłon: 930

Bardzo chrupiące pierożki z ciasta francuskiego napełnione farszem z pieczonego mięsa i marchewki podane z sosem śmietanowo-chrzanowym. Ich wykonanie nie zajmie dłużej niż 15 minut, dzięki czemu to wspaniała propozycja uniwersalnego posiłku (śniadanie, obiad lub kolacja), a przy okazji nic się nie marnuje, bo do ich zrobienie potrzebujemy resztek z poprzedniego dnia.

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 4 plastry pieczeni wołowej
  • marchewka
  • kawałek cebuli czerwonej
  • łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 42%
  • sól
  • pieprz
  • koperek drobno posiekany razem z łodyżkami
  • sos: 150 ml słodkiej śmietanki 42% łyżeczka chrzanu sól pieprz czarny do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso i cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Podsmażamy marchewkę, mięso i cebulę na maśle, wlewamy śmietankę i dusimy, aż odparuje. Wsypujemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

    Z ciasta francuskiego wycinamy 6 kół.

    Każde koło nadziewamy farszem, posypujemy młotkowanym pieprzem i pieczemy w maszynce do empanadas około 4-5 minut. Jeśli nie mamy takiego urządzenia to po prostu zlepione pierogi pieczemy w piecyku w 200 stopniach C przez 10-15 minut.

    Pierożki podajemy z sosem chrzanowym, aby go zrobić należy wymieszać słodką śmietankę z chrzanem i doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń