Do góry

Przetwory Przepis na:

Ekspresowe pikle w 48 godz.

Ekspresowe pikle w 48 godz.

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 6034

Dodano:

Odsłon: 1411

Tak naprawdę można je zrobić o dowolnej porze roku,kiedy mamy dostęp do różnych rodzajów warzyw,latem i jesienią jednak jest największy wybór.Mona użyć jakich tylko chcemy i co mamy akurat pod ręką,u mnie cukinia,ogórki gruntowe,papryka,pieczarki,czerwona cebula,ale można dać również,kalafior ,brokuły,patisony,dynie itp.polecam bo taki słoik zawsze warto mieć w lodówce-można go przetrzymywać do 3 miesięcy i używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam

Składniki

  • na 1 litrowy słoik:
  • 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka,
  • Na zalewę:
  • 1 łyżka soli (15g)
  • 350ml wody
  • 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody)
  • 4 łyżki cukru (60g)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren gorczycy (u mnie czarna i biała)
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka płatków chili
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki ,lub pół plasterki w zależności od wielkości warzywa,solimy lekko i odstawiamy na 2 godziny.W tym czasie przygotowujemy zalewę.Do garnka dajemy wszystkie składniki zalewy ,zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok 7 min pod przykryciem.Studzimy .
    Warzywa dajemy na sito,odcedzamy wodę którą puściły,wkładamy do słoika i zalewamy zimną zalewą ,zakręcamy i wkładamy do lodówki-po 48 godz.można już wcinać-Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń