Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe Tiramisu

Ekspresowe Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1096

Dodano:

Odsłon: 9458

Po prostu pyszne tiramisu. Ten klasyczny, włoski deser w wersji ekspresowej zrobi furorę, sprawi mnóstwo przyjemności i na pewno podbije serce ukochanej osoby.

Składniki

  • 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów
  • 1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy
  • 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki (20 g) cukru pudru
  • kakao naturalne do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem.

    2) Biszkopty namaczać w kawie z dodatkiem amaretto i układać po dwa na dnie każdego słoika lub szklanki.

    3) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu. Przełożyć warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów i zakończyć dwiema łyżkami kremu.

    4) Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.

    5) Przed podaniem obficie posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń