Do góry

Desery Przepis na:

ekspresowy mus czekoladowy

ekspresowy mus czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9857

Dodano:

Odsłon: 953

najszybszy mus czekoladowy jaki da się przygotować :-) bez jajek, bez masła ale bardzo smaczny. w sam raz na chwile kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i rozpływającego się w ustach :-)

Składniki

  • składniki na 3 małe pucharki:
  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml
  • gorzka czekolada 10 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • ulubiony alkohol (u mnie ajerkoniak) 2 - 3 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śmietankę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z palnika, dodajemy cukier puder i posiekaną czekoladę. Nalezy poczekać do rozpuszczenia czekolady, mieszając od czasu do czasu, wystudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Dodać alkohol i ubić na gładką, puszystą masę. Schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Ozdobić kawałkami czekolady (u mnie cukierki Michałki polane ajerkoniakiem). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń