Do góry

Dania główne Przepis na:

Empanada z kurczakiem

Empanada z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 6018

EMPANADA to coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem. Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem:

Składniki

  • 0,5 kg piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 papryka również w kostkę
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr
  • 1 ząbek startego czosnku
  • parę kropel octu winnego białego
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 szklanki mąki najlepiej tortowej
  • 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku)
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką.

  2. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.

  3. Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.

  4. Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:
    Składniki ciasta:

    Składniki: 2 jajka, 1 szklankę mleka, 1 szklankę oliwy, 2 szklanki mąki, 3 łyżki startego sera żółtego, łyżeczkę drożdży w proszku i sól wrzucamy do miksera i miksujemy.

    Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak sera) jak i "leistości".

    Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani zbyt rzadkie, raczej takie naleśnikowe. W tym celu dodajemy gdy konieczne, z zależności od konsystencji, mleko lub mąkę (u nas jakoś dla tych tzw. dosypek potrzebujemy pół szklanki mleka i około szklanki mąki).

  5. Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz.

    Tak przygotowaną blaszkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 45-50 minut. Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde, oczywiście też nie płynne -najtrafniejsze określenie to konsystencja sernika.
    Gotową empanadę wyciągamy z piekarnika i .... smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń