Do góry

Przekąski Przepis na:

Empanadas

Empanadas

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3076

Dodano:

Odsłon: 12311

Pierogi, inne niż nasze polskie:) Warto wybrać się w podróż kulinarną do Meksyku:)

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól, pieprz, papryka
  • Farsz: 1 duża cebula
  • 40 dag mięsa mielonego
  • papryczka chilli
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • sól, pieprz
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto - oba rodzaje mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól i trochę słodkiej papryki do smaku. Sparz częścią gorącej wody. Wyrabiaj ciasto i dodawaj wody, tak aby stało się elastyczne. Odstaw do lodówki.

  2. Farsz - drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie, dodaj mięso mielone i drobniutko pokrojoną papryczkę chilli. Podsmaż aż mięso będzie gotowe. Dopraw pieprzem i solą. Odstaw. I dopiero teraz dodaj śmietanę, kukurydzę i jajka, wymieszaj starannie farsz.

  3. Rozwałkuj ciasto. Wykrawaj krążki o średnicy 10cm. Na środek kładź łyżeczkę farszu, formuj pierogi. Pierogi smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dianaVamp 21 lipca 2011 Dzięki za świetny pomysł na obiad ;) Wygląda rewelacyjnie i mam nadzieję,ze w smaku także nie będzie gorsze;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń