Do góry

Przekąski Przepis na:

Empanadas

Przepis dnia 2011-09-12
Empanadas

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6318

Dodano: 05.09.2011

Odsłon: 88253

Empanadas to pierożki bardzo popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie i Chile. Do ich zrobienia można wykorzystać ciasto podobne do francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Nadziewane są mięsnym farszem z warzywami lub serem, mogą być smażone w oleju lub pieczone w piekarniku. U mnie dzisiaj empanadas z kruchego ciasta na bazie serka kremowego, nadziewane farszem mięsno-warzywnym. Polecam!!

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 200g kremowego serka twarogowego (u mnie Philadelphia)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Na farsz:
  • 30dkg mięsa mielonego (dowolnego)
  • 2 średnie papryki (najlepiej różnokolorowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • garśc rodzynek
  • sól, pieprz cayenne
  • DODATKOWO:
  • żółtko + łyżka wody
  • ziarna sezamu
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby podsypywać mąką w czasie zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (u mnie schładzało się całą noc).

  2. Farsz: cebulę i czosnek siekamy drobno, papryki czyścimy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy papryki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidora, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, wykrawamy koła o średnicy około 14cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Boki ładnie dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu. Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Można podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę lub jako danie główne z dowolną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 marca 2012 U mnie wyszło około 10 sztuk. Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kania198019 08 marca 2012 Witam,a chciałam zapytac,z podanego przepisu ile mniej więcej sztuk wychodzi??:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia27 03 marca 2012 Wypróbowałam dzisiaj,wyszło super!!! przepis ciekawy i dokładny :) pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 30 grudnia 2011 aaa przepraszam zapomniałam zamiast zwykłego czosnku użyłam czosnku w zalewie chili-mały słoiczek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 30 grudnia 2011 Bardzo fajny przepis ja lekko go zmodyfikowałam : do farszu dodałam dodatkowo dobrze odcedzoną cieciorkę i czerwoną fasolę, dużą łyżkę mielonej słodkiej czerwonej papryki, posypałam czarnuszką- wyszły bardzo dobre więc polecam i takie -u mnie szybko znikają muszę robić z podwójnej ilości składników ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kwiatek508 05 października 2011 Podzielam opinię moich poprzedniczek :) świetny przepis. Ja podałam pierożki z sosem czosnkowym, super połączenie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Olus0607 29 września 2011 są naprawdę pysznę, wszyscy moi znajomi się zachwycają. Robi lam na szybkiego z gotowym ciastem francuskim i też są dobre, ale to orginalne ciasto "miód w ustach"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elima 12 września 2011 Zrobiłam Empanadas wg twojego przepisu na spotkanie u znajomych. Są rewelacyjne, wszyscy byli pod wrażeniem tych pierożków. Przepis na ciasto rewelacyjny!! Gorąco polecam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wejza21 08 września 2011 wszystkie Twoje przepisy sa super i ten tez wyprobuje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń