Do góry

Przekąski Przepis na:

En français: sakiewki z kapustą i grzybami

En français: sakiewki z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 2374

Dodano:

Odsłon: 636

Moja chrupiąca i rozpływająca się w ustach alternatywa dla uszek, pierogów i krokietów z farszem grzybowo - kapuścianym do barszczu wigilijnego, która także sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Jeśli nie macie głowy i serca do wyrabiania ciasta i klejenia godzinami pierogów, to mój przepis jest właśnie dla Was! Zapraszam :-)

Składniki

  • 2 płaty świeżego ciasta francuskiego
  • 250 - 300 g kapusty kiszonej
  • 2 garści suszonych mieszanych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 jajko (M)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Namoczyć grzyby, odcedzić, ugotować w osolonej wodzie pamiętając, by ściągnąć zbierającą się pianę. Nie wylewać wody, zostawić jako dodatek do barszczu, jeśli planujecie zrobić. Wyciągnąć grzyby, osączyć na sicie i drobno pokroić do miski.
    Kapustę przepłukać i ugotować na miękko z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzić na durszlaku i bardzo drobno pokroić, jak wystygnie, wrzucić do miski z grzybami.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na margarynie. Dorzucić do miski z grzybami i kapustą. Całość doprawić solą i pieprzem.

  2. Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 8 części (wzdłuż na pół i potem na 4 w poprzek), na każdym prostokącie ułożyć pośrodku 2 łyżeczki farszu.

  3. Boki ściągnąć do środka, potem jeszcze naciągnąć te części, przez które widać farsz tak, by powstały sakiewki.

  4. Każdą posmarować rozkłóconym jajkiem, układać po 8 sztuk na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
    Podawać z barszczem czerwonym lub jako samodzielną przekąskę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń