Do góry

Dania główne Przepis na:

Enchilada wieprzowa

Enchilada wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3863

Dodano:

Odsłon: 2833

Lubicie na ostro? Bo my bardzo. A pikantny sos najlepiej smakuje w tortilli. Enchilada to rewelacyjne danie dla osób, które lubują się w pikantnych i wyrazistych smakach. Oczywiście można dodać mniej papryczki, ale cały urok tego dania znajduje się właśnie w niej, więc radzę z niej nie rezygnować.

Składniki

  • 3 duże placki tortilli albo 6 małych
  • 500 g mielonego (lub w kawałku, ale konieczne jest zmielenie) mięsa wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 250g passaty ziołowej (lub koncentratu pomidorowego)
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 20 dag sera żółtego
  • 2 papryczki chilli
  • kwaśna śmietana
  • Przyprawy:
  • sól, majeranek, gyros, kminek (ok 1/3 łyżeczki), pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 pokrojoną na bardzo drobne kawałki papryczkę chilli i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy ( dodajemy wszystko za wyjątkiem majeranku i kminku).

  2. W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryczkę chilli, pomidory w puszce i przyprawy (kminek rozgniatamy w moździerzu lub bardzo drobno kroimy - bez obaw, w tym daniu nie czuć wcale jego bardzo intensywnego smaku), chwilkę gotujemy, a następnie wlewamy passatę. Na koniec dodajemy szczyptę soli.

  3. Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso, ser i zawijamy jak krokiety. Dno naczynia żaroodpornego zalewamy sosem, a następnie ciasno układamy tortille. Wszystko zalewamy resztą sosu (ważne, aby placki były przykryte) i posypujemy startym żółtym serem.

  4. Danie zapiekamy ok 20 minut w 190*C. Podajemy ze schłodzoną kwaśną śmietanką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń