Do góry

Dania główne Przepis na:

Eskalopki w boczku

Eskalopki w boczku

Autor: Naj

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14714

Dodano: 13.03.2008

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Eskalopki w boczku"

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • np. zagrodowego
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 łyżki masła + 1 łyżeczka
  • 60 dag ziemniaków
  • 750 ml bulionu warzywnego qgrubo mielony czarny pieprz
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • pomidorki cherry
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i osusz. Wytnij błonki i chrząstki. Zagotuj bulion, wrzuć ziarenka pieprzu i włóż piersi z kurczaka. Gotuj, aż zmiękną, wyjmij. Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do wywaru z gotowania mięsa. Ugotuj na półtwardo, wyjmij (wywaru nie wylewaj!). Por oczyść, potnij w plasterki. Rozgrzej 2 łyżki masła, włóż por, podduś na szklisto.

  2. Naczynie do zapiekania posmaruj resztą masła. Nałóż ziemniaki. Każdą pierś z kurczaka owiń dwoma plasterkami boczku. Ułóż na ziemniakach, posyp podduszonym porem. Oprósz mielonym pieprzem. Naczynie przykryj folią aluminiową.

  3. Piekarnik nagrzej do 180oC. Wstaw zapiekankę, piecz 20 minut. Zdejmij folię, włącz termoobieg lub górne grzanie. Zapiekaj jeszcze 10 mi- nut. Podawaj z pomidorkami, posypane listkami natki.

  4. Kurczak soczysty jak nigdy

  5. Kurczak nie lubi ani wysokiej temperatury, ani długiego gotowania, duszenia czy smażenia. Nie może jednak być niedogotowany czy niedopieczony, bo w surowym mięsie czasem kryją się niebezpieczne bakterie. Warto wypróbować kilka prostych sposobów na pyszne mięso drobiowe, a także wrócić do starych technik jego przyrządzania.

  6. •Mięso zawsze kładźmy na mocno rozgrzany tłuszcz – zetnie się od razu, a mięsne soki zostaną w środku.

  7. •Zanim usmażymy kurczaka, można go obgotować np. w bulionie warzywnym albo drobiowym.

  8. •Mięso ułożone na wkładce i gotowane na parze pod przykryciem na pewno się nie wysuszy.

  9. •Gdy pieczemy mięso, ustawmy obok miseczkę z wodą.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń