Do góry

Dania główne Przepis na:

Eskalopki z indyka

Eskalopki z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1387

Dodano:

Odsłon: 1166

Mięso z indyka często uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest na prawdę smaczny i apetyczny. Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się go łatwo i szybko, bowiem można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Dlatego zachęcam, aby na Waszych stołach mięso z indyka gościło częściej. Dziś polecam Wam eskalopki z indyka w pysznym, kremowym sosie.

Składniki

  • 6 sznycli z indyka
  • 150 g malutkich pieczarek
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 110 ml bulionu
  • 5-7 gałązek świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz biały i sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien pozostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz.
    Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i mięso, które układamy stroną z tymiankiem do góry. Dusimy na małym ogniu, aż sos odpowiednio zredukuje się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Eskalopki podajemy z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń