Do góry

Dania główne Przepis na:

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 937 Ocena: 24304

Dodano:

Odsłon: 25459

Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka skąpane w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów :)

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 cebula biała
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

  2. Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony).
    Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.

  3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju.

  4. Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.
    Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardwym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut.

  5. Gotowe eskalopki w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń