Przekąski Przepis na:
falafel

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 493
Dodano: 05.05.2011
Odsłon: 11520
Składniki
- 400g cieciorki
- 1 cebula(drobno pokrojona)
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzeczki mielonego cuminu
- 1 lyzeczka mielonej koledry
- 1 lyzeczka slodkiej papryki(mozna dodac pikantnej)
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 lyzki drobno pokrojonej pietruszki i miety
- 3-4 lyzki maki
- sos:3 lyzki pasty sezamowej Tahini,3 zabki czosnku,5 lyzek wody,2 lyzki soku z cytryny,sol
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
cieciorke moczymy przez 24h ,czesto zmieniajac wode
-
wszystkie skladniki mielimy w mikserze na gladka mase tak, aby byly widoczne male kawaleczki cieciorki, na koniec dodajemy make i lepimy malenkie kotleciki(mozna tez dodac jajko, beda pulchniejsze),smazymy w glebokim tluszczu na rumiany kolor
-
wszystkie skladniki sosu dokladnie zmielic w mikserze,jezeli jest zbyt gesty dodac odrobine wody
Komentarze do przepisu (3)

TheCrow 10 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Zwracasz innym uwagę o brak posługiwania się poprawną polszczyzną a sama sie takową nie posługujesz..0 Kto głosował? | Odpowiedz

szynszylka 06 maja 2011Zgłoś do usunięcia
falafele z hummusem :) mmmmmmm :) przypominają mi się wakacje :)już wiem co w niedziele będzie na obiad :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 05 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Hummus znam, teraz czas na falafel:)0 Kto głosował? | Odpowiedz