Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Falafel ze szpinakiem"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 693
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 688
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 693
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 688
Składniki
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc, żeby zyskała jędrność.
Namocz chleb, odciśnij go i dodaj do odcedzonej ciecierzycy. Zmiksuj razem. Posiekaj jedną cebulę oraz trzy ząbki czosnku. Wymieszaj z puree z ciecierzycy. Dodaj jajka, przyprawy, grubo posiekaną natkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj tyle bułki tartej, żeby masa miała konsystencję mięsa na pulpety. Formuj placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoto. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź i odcedź go z nadmiaru wody.
Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj szpinak i śmietanę. Zagotuj, dopraw do smaku. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim falafele, posyp pestkami. Zapiecz przez 15 min. w temp. 180 st. C.
Czas przygotowania: 90 minut. 613 kcal/1 porcjaŹródło: