Do góry

Desery Przepis na:

FALE DUNAJU

FALE DUNAJU

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3376

Dodano:

Odsłon: 8676

Pięknie się prezentuje, nie jest pracochłonne - w zasadzie wszystko zrobi za nas mikser, a i łatwe do podzielenia na imprezkę.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie lub jabłka. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

  2. Do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy, cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia.Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia. Na koniec posypac ciacho kakao.

  3. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń