Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1225

Dodano:

Odsłon: 68543

Proste, pyszne i ładnie wygląda.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Wlewać stopniowo olej i mleko. Na końcu dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżki mleka. Zmiksować.

  3. Na małą blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wylać jasne ciasto, a na nie równomiernie ciasto kakaowe. Następnie w odstępach ca 3 cm układać wydrążone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ca 30 min.

  4. Po wystudzeniu posmarować masą budyniową (Ugotować trochę gęściejszy budyń śmietankowy, a po wystudzeniu zmiksować z 1/2 kostki miękkiego masła).

  5. Na krem można wylać polewę czekoladową, lub posypać startą czekoladę. Ja wykonałam wersję mniej kaloryczną, czyli bez dodatków na kremie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polka 28 grudnia 2013 jaki rozmiar formy jest odpowiedni do tego przepisu, ja mam 25 x 35 i nie wiem czy będzie wystarczająca ilość ciasta czy należy zwiększyć proporcje?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viola37 19 kwietnia 2011 Właśnie mam ciasto w piekaniku:))) Wygląda bombowo!!!! Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorotan 23 listopada 2010 zrobiłam zaraz drugie i nastawiłam na 40 min i bez papieru, niestety nie mam termoobiegu ale już mi wyszło , było bardzo dobre wszyscy chcą jeszcze :). Dziękuję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 23 listopada 2010 Dorotan, czas pieczenia ciasta jest tylko orientacyjny. Nie wiem od czego to zależy, ale nieraz w wyznaczonym czasie ciasto nie jest dopieczone, a czasem wręcz przeciwnie może się przypalać. Dlatego pod koniec pieczenia trzeba obserwować ciasto i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie to na kilka minut włączam termoobieg.
Dużo zależy też od materiału z jakiego wykonana jest blaszka oraz od piekarnika. Ja preferuje formy z ciemnej blachy.
Mam nadzieję, że następnym razem ciasto Ci się uda i będzie smakowało. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gemka 23 listopada 2010 ciasto wszystkim moim domownikom smakowalo tylko nie wyszly takie piekne fale jak u ciebie;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorotan 21 listopada 2010 Czy te 30 min wystarczy ? Bo mi nie wyszło w środku było surowe a brzegi dobre? Jaki błąd popełniłam?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorotan 21 listopada 2010 Czy te 30 min to wystarczy ? Bo mój wyszedł w środku surowy, brzegi fajnie upieczone. Może jakiś błąd popełniłam ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń