Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju według siostry Anastazji

Fale Dunaju według siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1591

Dodano:

Odsłon: 39379

Przepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami.

Składniki

  • Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej
  • 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek
  • Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru
  • kostka masła olejek waniliowy
  • Składniki na polewę: 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.
    Ciasto podzielić na dwie części.Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut.

  2. Polewa
    Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu.

  3. Krem
    Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń