Do góry

Desery Przepis na:

Fale dunaju z jabłkami

Fale dunaju z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 863

Dodano:

Odsłon: 8323

przepis mojej mamy...pycha

Składniki

  • Ciasto
  • Krem
  • Galaretka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

    Ciasto;

    300g mąki
    200 g cukru
    250g margaryny (Palma)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy (16g)
    5 jajek
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki mleka
    szczypta soli

    jabłka (ilość w zależności od wielkości około 4-5 dużych)

    Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszysto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Formę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na gotową formę wykładamy jasne ciasto, następnie wykładamy ciasto ciemne. Na wyłożone ciasto układamy jabłka (wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone na ósemki) dość gęsto (wydrążonym brzuszkiem w dół) . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 160*C.

  2. Masa; (masę robię podwójną z takiej ilości składników)

    3 szklanki mleka
    12 łyżek cukru
    cukier waniliowy (16g)
    aromat waniliowy
    4 żółtka
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    nasionka z jednej laski wanilii
    500 g margaryny (Kasia)

    2 szklanki mleka zagotować z nasionkami wanilii oraz cukrem. W szklance mleka rozrobić żółtka, mąkę . Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do czasu aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszysto z aromatem waniliowym oraz wystudzonym budyniem.

  3. Dodatkowo;

    2 galaretki np. poziomkowe
    750ml rządku


    Na wystudzone ciasto wykładamy gotową masę. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie rozpuszczamy galaretki. Studzimy i pozostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Wykładamy galaretkę na ciasto i chłodzimy w lodówce do czasu aż ciasto dobrze stężeje.

    Galaretkę można zastąpić polewą czekoladową lub galaretką zalać dołki z jabłkami a na wierzch dać polewę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń