Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fantazyjne faworki"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 143
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 86
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 149
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 143
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 86
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 149
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka oraz śmietanę, wsyp sól i proszek do pieczenia, dolej spirytus. starannie wymieszaj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto.
Następnie ciasto energicznie uderzaj wałkiem (ok. 5 min), aby je napowietrzyć. Na koniec uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do lodówki i schładzaj około 30 min.
Po tym czasie ciasto podziel na kilka części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Z ciasta wycinaj foremką duże serca, a w nich mniejsze serduszka.
Faworkowe serca wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym, by starannie osączyć z nadmiaru tłuszczu.
czas ok. 60 min; porcja – 430 kcal, cena 1,30 zł
Aby tłuszcz, na którym smażysz faworki czy pączki, nie pienił się, nie podsypuj stolnicy mąką. Zamiast tego natrzyj ją (a także wałek) tłuszczem. Zapobiegnie on przywieraniu ciasta podczas wałkowania i sprawi, że smażenie będzie łatwiejsze.Źródło: Świat kobiety