Do góry

Dania główne Przepis na:

Farfalle tricolore primavera

Farfalle tricolore primavera

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 3865

Farfalle wiosenne można przyrządzać na wiele sposobów. Gdy mamy dostęp do świeżych warzyw, z pewnością po nie sięgniemy, ale w czasie zimowo-wiosennym trzeba posiłkować się np.mrożonkami, które w tym wydaniu smakują znakomicie:). Ponadto żywe kolory pobudzają wyobraźnię i pozostaje nam tylko stwierdzenie: "Viva la pasta"! :)

Składniki

  • 400g farfalli(najlepiej trójkolorowe,ale mogą być zwykłe kokardki)
  • 1 opakowanie(mrożonka 450g) marchewka z groszkiem
  • 2/3 szklanki (150-200g)jogurtu naturalnego(raczej gęsty)
  • 2 łyżki startego sera żółtego(lub też parmezanu)
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bazylii(suszonej)
  • pieprz,sól
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron(al dente!)

  2. W międzyczasie, gdy makaron się gotuje rozmrażamy naszą mrożonkę(można to zrobić z mikrofalówce, przekładając ją uprzednio do głębokiego talerza).

  3. W rondlu, lub na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy mieszankę warzywną i smażymy, mieszając, 1-2 min.

  4. Wlewamy jogurt(połączony wcześniej z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem), mieszamy i gotujemy na małym ogniu ,aż sos nieco zgęstnieje.

  5. Ugotowany al dente makaron wrzucamy do garnka i mieszamy starannie z sosem i serem. Chwilę podgrzewamy, aż ser się roztopi.

  6. Serwujemy na talerze. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń