Dania główne Przepis na:
Farfalle tricolore primavera

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 57
Dodano: 10.03.2010
Odsłon: 3873
Składniki
- 400g farfalli(najlepiej trójkolorowe,ale mogą być zwykłe kokardki)
- 1 opakowanie(mrożonka 450g) marchewka z groszkiem
- 2/3 szklanki (150-200g)jogurtu naturalnego(raczej gęsty)
- 2 łyżki startego sera żółtego(lub też parmezanu)
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bazylii(suszonej)
- pieprz,sól
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ugotować makaron(al dente!)
-
W międzyczasie, gdy makaron się gotuje rozmrażamy naszą mrożonkę(można to zrobić z mikrofalówce, przekładając ją uprzednio do głębokiego talerza).
-
W rondlu, lub na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy mieszankę warzywną i smażymy, mieszając, 1-2 min.
-
Wlewamy jogurt(połączony wcześniej z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem), mieszamy i gotujemy na małym ogniu ,aż sos nieco zgęstnieje.
-
Ugotowany al dente makaron wrzucamy do garnka i mieszamy starannie z sosem i serem. Chwilę podgrzewamy, aż ser się roztopi.
-
Serwujemy na talerze. Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)