Do góry

Dania główne Przepis na:

Farfalle z cukinią, pomidorami i kurczakiem

Farfalle z cukinią, pomidorami i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 1876

Przepis na błyskawiczne, smakowite danie makaronowe z sosem, kurczakiem i warzywami

Składniki

  • 1 duży filet z kurczaka (lub 2 mniejsze), wypłukany, pokrojony w kostkę
  • 1 średnia cukinia, umyta, obrana, pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
  • 3 duże pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 200g śmietany
  • 1-1,5 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 350-400g makaronu typu farfalle, ugotowanego al-dente w osolonej wodzie
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przed przystąpieniem do smażenia dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki.

  2. Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić (ok. 2-3 minuty).
    Zamiast masła klarowanego możecie użyć pół na pół zwykłego masła i oleju roślinnego.

  3. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony filet z kurczaka. Szybko podsmażyć (ok. 5 minut).

  4. Do kurczaka dodać cukinię, dusić przez 5 minut.

  5. Jak cukinia lekko zmięknie, dodać pomidory i dusić przez 5 minut.

  6. Do sosu dodać śmietanę i tymianek, dokładnie wymieszać. Na koniec danie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę cukru dla złamania kwasowości pomidorów.

  7. Gotowy sos podawać z makaronem. Ja w tym przypadku wybrałem farfalle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 10 listopada 2013 takiej wielkości cukinię można poszatkować na plasterki razem ze skórką i pestkami,daje to lepszy smak i dodatkowo ładny zielony kolor :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń