Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Farmerski frykas z sadzonym jajkiem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Składniki
Przygotuj porcję podstawowego ciasta na pizzę. W czasie zagniatania do składników dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Pomidory zmiksuj. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Tymianek posiekaj, połowę domieszaj do sosu.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 porcji. Każda rozwałkuj na owalny placek. Ułóż je na dużej blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj pomidorowym sosem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.
Potem pizze wyjmij, obłóż groszkiem, posiekanymi dymkami oraz mozzarellą pokrojoną w plasterki. Na każdy placek wbij jajko. Posyp resztą tymianku. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-12 minut. Udekoruj listkami bazylii.Źródło: Tina