Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie

Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1562 Ocena: 35820

Dodano: 01.03.2016

Odsłon: 8625

Troszkę poczytaliśmy na temat fasoli adzuki. Daria Łdocha świetnie rozpisuje się na jej temat. Fasola wzmacnia funkcje nerek. Posiada silne właściwości odtruwające. Stosowana jest do usuwania nadmiernej wilgotności w organizmie. Wywar z gotowanej fasoli, 100 ml dziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek.

Składniki

  • 250g fasoli adzuki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 pętka wędzonych frankfurterek
  • 1 szczypta kozieradki
  • 1 szczypta mielonej czerwonej papryki
  • 1 szczypta wędzonej mielonej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy.

    Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy.

    Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min.

    Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały czas mieszając.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 02 marca 2016 Kazda fasola jest dobra na nerki to jeszcze moja babcia mowila. A danie jest pyszne. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 02 marca 2016 Pierwszy raz słyszę o tej fasoli, to dla mnie nowość. Koniecznie musi, pojawić się na moim stole :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 02 marca 2016 Moje smaki,bardzo lubie fasolę,a o jej wlasciwościach leczniczych dużo czytałam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń