Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4616

Dodano:

Odsłon: 82008

Smaczne i pożywne danie obiadowe w tradycyjnej wersji z mnóstwem przypraw. Robię je specjalnie dla męża :)

Składniki

  • 400 g fasoli Jaś
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę wsypać do garnka i nalać wody 2 razy tyle co fasoli i ostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę wypłukać i zalać czysta wodą i gotować do miękkości ok. 1 godziny. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy tłuszcz wytopi się z boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać razem aż się przyrumieni. Całość przełożyć do garnka z miękką fasolą. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować razem ok. 15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz zatrzepać mąką rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Chwilę całość pogotować. Podawać np. z chlebem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 12 listopada 2015 Właśnie skończyłam gotowanie, danie czeka na rodzinkę i jej opinię. Nie dodałam Vegety i koncentrat zastąpiłam przecierem pomidorowym. Spróbowałam odrobinkę, jak dla mnie jest bardzo smaczna.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RaaR 12 listopada 2015 przepraszam ale jedno 0 wcięło miało być 100g

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RaaR 12 listopada 2015 mała podpowiedź, użyj o 10 gram więcej fasoli a przed dokładaniem dodatków odłów ją, następnie zmiksuj i dodaj z powrotem, nie trzeba będzie zagęszczać mąką a i postoi dłużej :-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 września 2015 typowo męskie ,,żarełko,,robię od razu z podwójnej porcji, na gorąco przekładam do słoików i zakręcam,odstawiam do góry dnem- 2 tygodnie może postać w lodówce:) awaryjna rezerwa:)

68 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń