Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1681

Dodano:

Odsłon: 3828

w wersji klasycznej

Składniki

  • fasola Piękny Jaś - 1000 g
  • cebula - 4-5 szt.
  • boczek wędzony - 200 g
  • kiełbasa - 500 g
  • przecier pomidorowy - 1 słoiczek (380 g)
  • majeranek - 1 torebka (20 g)
  • cząber - 1 łyżka
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. fasolę (im większa, tym lepsza) zalewamy zimną wodą (w proporcji 1 szklanka fasoli na 3 szklanki wody), odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc

  2. namoczoną fasolę gotujemy (w tej samej wodzie, w której się moczyła) pod przykryciem - jak już będzie prawie miękka, zabieramy się za resztę składników

  3. boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż wytopi się tłuszcz, wysmażony boczek dodajemy do fasoli

  4. na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu, kiedy nam się ładnie skarmelizuje i dorzucamy do fasoli

  5. kiełbasę (ja użyłem "podwawelskiej z szynki") pokrojoną w kostkę smażymy na rumiano i dokładamy do fasoli

  6. teraz dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, cząber i pieprz, gotujemy jeszcze z 15 min, po czym solimy do smaku, no i gotowe, smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń