Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 494

Dodano:

Odsłon: 2822

Zaletą dań jednogarnkowych jest niewątpliwie ich trwałość i odżywczość. Dania jak fasolka po bretońsku najlepiej smakują następnego dnia, przy czym swój smak i właściwości zachowują jeszcze do 5 dni. Swojskie, pożywne i proste.

Składniki

  • Puszka fasoli (główny bohater)
  • 100g boczku wędzonego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego
  • *1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • Kminek
  • Kmin rzymski (kumin)
  • Cząber
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zestaw produktów, na których będziemy pracować.

  2. Cebulę obrać, pokroić i przerzucić do oddzielnego naczynia.

  3. Czosnek przecisnąć przez praskę, bądź cieniutko pokroić i rozgnieść.
    Plastry boczku pokroić w łatwą do zjedzenia kostkę.

  4. Jeśli używamy puszkowanej fasoli, odsączyć z wody i kilka razy przez sito przepuścić chłodną wodę.

  5. Na rozgrzanej patelni, dodajemy minimalną ilość oleju a następnie boczek. Smażymy aż puści tłuszcz.

  6. Dodajemy cebulę i czosnek. Na tym etapie również możemy dodać przyprawy, dzięki czemu podczas smażenia uwolnią swój aromat.

  7. Do rondla wlewamy zawartość kartonika z przecierem. Dodajemy po szczypcie każdej z przypraw łącznie z pieprzem i solą.

  8. Do garnka dodajemy zawartość patelni.

  9. Następnie fasolę. Włączamy mały ogień i pod przykryciem dusimy. Mieszając często.

  10. Fasolka po 15 minutach duszenia.

  11. Poczekać, aż lekko przestygnie i podawać z ulubionym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń