Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 412 Ocena: 7493

Dodano:

Odsłon: 23801

Fasolka po bretońsku

Składniki

  • 500 g fasoli Jaś
  • 2 długie ulubione kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 duże liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczamy na noc w wodzie, wody wlewamy jakieś 10 cm ponad fasolę. Na drugi dzień całość gotujemy pod przykryciem, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, ok 1,5 h - do miękkości. W razie potrzeby, można dolać wody. Sukcesywnie usuwamy szumowiny z powierzchni. Podsmażone na patelni plasterki kiełbasy, podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, wrzucamy do garnka z fasolką. Dodajemy resztę przypraw i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejną godzinę. Jeżeli sosu będzie za mało, można dodać trochę wody, jeżeli za dużo, można zredukować go poprzez gotowanie bez pokrywki. Fasolkę po bretońsku zawsze robię z podwójnej ilości składników i zamrażam w mniejszych porcjach. Do fasolki można dodać także boczek wędzony, ja robię to bardzo sporadycznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń