Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 929

Dodano:

Odsłon: 2669

Przepisów na fasolkę po bretońsku jest wiele. Ten przepis charakteryzuje się tym, że opisuje bardzo szybki sposób na przygotowanie tej potrawy, a czas ten można jeszcze skrócić, a w jaki sposób - o tym informacja pod przepisem :)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę odcedzić od zalewy i opłukać na sitku. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać przecierem pomidorowym lub sokiem i wstawić na ogień. Kiedy fasolka się gotuje pokroić i podsmażyć kolejno: cebulę, boczek i kiełbasę i w tej kolejności dokładać składniki do garnka.

  2. Kiedy fasola zmięknie dodać przyprawy i zagęścić potrawę mąką i jeszcze chwilę pogotować.

    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Czas przygotowania tej potrawy można znacznie skrócić rezygnując z podsmażania cebuli, boczku i kiełbasy. Ja podsmażam ze względu na lepszy smak, ale nie jest to konieczne - można pokroić składniki i wrzucić wszystkie razem do garnka.

    Zagęszczając mąką trzeba uważać, aby nie porobiły się grudki. Najprostszy sposób - który praktykuję również w przypadku sosów czy zup - to nalać nieco wody do słoiczka, dodać mąkę, wstrząsnąć i powoli dolewać do gotującej się potrawy energicznie mieszając.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń